De opkomst van fietsen naar het werk en de rol die werkgevers hierin spelen

De opkomst van fietsen naar het werk en de rol die werkgevers hierin spelen

De opkomst van fietsen naar het werk en de rol die werkgevers hierin spelen

In een wereld waar duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker worden, is het geen verrassing dat het aantal mensen dat de fiets verkiest voor woon-werkverkeer gestaag toeneemt. Volgens recente cijfers steeg het aantal pendelaars op de fiets van 33 procent in 2021 naar indrukwekkende 39 procent in 2023.

Maar hoe zit het met de faciliteiten op de werkplek? Werkgevers blijken een cruciale rol te spelen in deze duurzame ontwikkeling. Maar liefst één op de drie fietsers geeft aan dat de aanwezigheid van een goede fietsenstalling op het werk van groot belang zijn bij hun keuze om de fiets te pakken naar het werk.

Waarom zijn werkgevers belangrijk?

Een actieve rol van werkgevers in het faciliteren van fietsen naar het werk is van groot belang. Een goede fietsenstalling op de werkplek biedt niet alleen veiligheid voor de fietsen, maar moedigt ook werknemers aan om voor de fiets te kiezen. Het is een investering in de gezondheid en het welzijn van het personeel. Het is niet alleen een erkenning van hun duurzame keuze, maar het motiveert ook anderen om hetzelfde te doen.

Wat kunnen werkgevers doen?

Om de opkomst van fietsen naar het werk te ondersteunen, kunnen werkgevers verschillende maatregelen nemen. Het verbeteren van fietsenstallingen door ze veilig, overdekt en gemakkelijk toegankelijk te maken, is een essentiële stap. Het is echter ook van groot belang om deze stallingen uit te rusten met oplaadpunten voor elektrische fietsen en steps, zodat werknemers die gebruikmaken van deze duurzame vervoersmiddelen hun batterijen kunnen opladen.

Deze uitgebreide benadering resulteert in een win-win situatie waarbij gezondheid, welzijn en duurzaamheid hand in hand gaan. Werknemers voelen zich gesteund in hun keuze voor milieuvriendelijk woon-werkverkeer, terwijl werkgevers bijdragen aan een groenere toekomst en een positieve bedrijfscultuur bevorderen.